Ilość porcji: 04
Czas przygotowania: 30 minut
Hummus domowej roboty z suszonymi pomidorami z żurawiną w oleju z ziołami OLE!
Składniki:
- 200 g ciecierzycy (namoczonej przez całą noc lub z puszki)
- 200 g pasty tahini
- ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- szczypta słodkiej papryki oraz kuminu
- oliwa
- sól, pieprz
- 1/3 płynu z puszki po ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy
- ok. 4 suszone pomidory z żurawiną OLE! (+ 1 suszony pomidor posiekany do dekoracji)
Jeśli chcemy ugotować ciecierzycę samodzielnie (co jest wskazane) moczymy ją całą noc, a następnie przekładamy do świeżej wody z dodatkiem łyżeczki sody. Gotujemy, aż ciecierzyca będzie miękka. Wodę z gotowania odstawiamy do miksowania.
Ugotowaną ciecierzycę miksujemy z czosnkiem i pastą tahini. Dorzucamy suszone pomidory z żurawiną. Dodajemy sok z cytryny oraz wodę/płyn. Doprawiamy i jeszcze raz miksujemy. Hummus przekładamy do naczynia. W środku robimy wgłębienie i polewamy oliwą. Na wierzch układamy ziarenka ciecierzycy oraz posiekanego pomidora.