Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 25 minut
Grillowane białkowe placuszki z tuńczyka
Składniki:
- 2 małe puszki tuńczyka w kawałkach
- 2 jajka
- 1 szalotka
- 3 marchewki starte na małych oczkach
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku (1 ząbek do placuszków + 1 ząbek do dipu)
- oliwki czarne krojone OLE!
- sól, pieprz
*Te placuszki najlepiej wychodzą z grilla elektrycznego lub tostera
Mieszamy wszystkie składniki w dużej misce. Rozgrzewamy grilla, układamy na nim papier do pieczenia.
Masę na placuszki nakładamy za pomocą łyżki i układamy na grillu zachowując odstępy. Pieczemy ok. 5-10min, aż placuszki będą zarumienione z widocznymi paskami. Podajemy na ciepło lub zimno z kremowym serkiem wymieszanym z przyprawami i ząbkiem czosnku.