Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 25 minut

Grillowane białkowe placuszki z tuńczyka

Składniki:

  • 2 małe puszki tuńczyka w kawałkach
  • 2 jajka
  • 1 szalotka
  • 3 marchewki starte na małych oczkach
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku (1 ząbek do placuszków + 1 ząbek do dipu)
  • oliwki czarne krojone OLE!
  • sól, pieprz

*Te placuszki najlepiej wychodzą z grilla elektrycznego lub tostera

Mieszamy wszystkie składniki  w dużej misce. Rozgrzewamy grilla, układamy na nim papier do pieczenia.
Masę na placuszki nakładamy za pomocą łyżki i układamy na grillu zachowując odstępy. Pieczemy ok. 5-10min, aż placuszki będą zarumienione  z widocznymi paskami.  Podajemy na ciepło lub zimno z kremowym serkiem wymieszanym z przyprawami i ząbkiem czosnku.