Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 30 minut
Gnocchi z zielonym pesto i suszonymi pomidorami w paskach
Gnocchi:
- 1kg ziemniaki
- 200g mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz
Pesto:
- pęczek bazylii świeżej
- 2 ząbki czosnku
- 1//3 szklanki obranych, posiekanych migdałów
- Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami OLE!
- oliwa
- 2 łyżki startego parmezanu (można pominąć, jeśli jesteście na diecie)
- sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach (jeśli mamy czas, możemy je upiec). Jeszcze ciepłe, obieramy ze skórki i rozcieramy praską do ziemniaków. W masie robimy dołek. Wlewamy do niego roztrzepane jajko. Dodajemy sól i pieprz. Posypujemy mąką i energicznie wyrabiamy kulę. Jeśli masa za będzie kleiła się do rąk podpsypujemy mąką. Masę dzielimy na małe części, z których formujemy wałeczki. Ostrym nożem kroimy na kawałeczki. Możemy je zostawić w takiej formie lub formować kuleczki i lekko rozpłaszczać. W każdej kluseczce robimy wgłębienie za pomocą widelca. Gotujemy partiami w osolonej wodzie.
Pesto
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z gnocchi.