Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 45 minut

Gęsta zupa z soczewicy i suszonych pomidorów

Składniki:
– 1 litr bulionu
– 1 cebula
– 100 g Suszonych pomidorów z pestkami dyni w oleju z ziołami OLE!
– 200 g soczewicy
– 3 ząbki czosnku
– 1 duża łyżka masła
– 1 puszka krojonych pomidorów
– sól, pieprz
– przyprawy: ½ łyżeczki papryki słodkiej, papryki wędzonej, oregano
– śmietanka 30% lub 36 %
– świeża pietruszka do posypania

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, krojone suszone pomidory i przyprawy. Przesmażamy.
Dodajemy opłukaną dwukrotnie soczewicę. Wlewamy bulion i całość zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 min., co jakiś czas mieszając, aż soczewica zmięknie. Dolewamy bulion i gotujemy kolejne 15 min. Dalej mieszamy, aby ziarenka nie przywarły do dna. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pietruszką. Podajemy na ciepło.