Frittata z fetą i Suszonymi pomidorami z żurawiną w oleju z ziołami OLE!
Składniki:
• 5 jajek
• 2 łyżki mleka
• szpinak
• 2 ząbki czosnku
• ½ cukinii
• pomidorki cherry
• 80g fety
• Suszone pomidory z żurawiną w oleju z ziołami OLE!
• masło klarowane do smażenia
• suszone zioła prowansalskie
• sól
• pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na żaroodpornej patelni rozpuszczamy masło klarowane i smażymy plasterki czosnku. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie. Czekamy aż warzywa się zarumienią. Dodajemy umyte liście szpinaku. Chwilę przesmażamy, aby liście zachowały sprężystość. Jajka wbijamy do miski. Dodajemy mleko. Ubijamy na jednolitą masę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Przesmażone warzywa przekładamy na talerz, a na patelnię dodajemy 1 łyżeczkę masła. Wylewamy masę jajeczną, a na niej warzywa, połówki pomidorków cherry, pokruszoną fetę oraz Suszone pomidory z żurawiną w oleju z ziołami OLE!. Smażymy całość ok.5 min, aż od spodu zacznie się lekko ścinać. Naczynie wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 min., aż frittata będzie zarumieniona z zewnątrz, a w środku ścięta.