Ekspresowy kulebiak z kapustą i farszem pieczarkowym OLE!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g odsączonej kiszonej kapusty
- 1 słoik farszu pieczarkowego OLE!
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 1 żółtko
- czarny sezam lub czarnuszka
- ½ łyżeczki majeranku
- sól i pieprz
- przyprawy: 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu
Na patelni smażymy cebulę, aby była miękka i zarumieniona.
Do oddzielnego garnka wkładamy kiszoną kapustę(którą wcześniej siekamy), dodajemy cebule. Zalewamy wodą i dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. 1,5 h (do miękkości). Studzimy.
Rulon ciasta francuskiego dzielimy na pół (użyjemy tylko jedną połówkę). Środek ciasta delikatnie wkładamy do środka keksówki. Nakładamy ostudzony farsz i zlepiamy końce z każdej strony. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem.
Pieczemy w bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku w 200 oC przez ok. 20 min aż do zarumienienia.