Ilość porcji: 04
Czas przygotowania: 70 minut
Dynia faszerowana chilli con carne z Bruschettą OLE!
Składniki:
- dynia
- 300g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego lub wołowego)
- 1 puszka fasoli
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- posiekana pietruszka
- Bruschetta pomidory + czosnek + oregano OLE!
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- mozzarella lub ser typu gruyer
- duża szczypta przypraw: pieprzu cayenne, słodkiej i ostrej papryki, kminu rzymskiego, oregano
Dynię wydrążamy. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy na oleju, aż się zeszkli.
Dodajemy mięso i smażymy aż do momentu kiedy przestanie być różowe. Dodajemy pomidory, posiekany czosnek oraz przyprawy.
Paprykę kroimy w kostkę. Paprykę dodajemy do reszty wraz z posiekaną wydrążoną wcześniej dynią. Gotujemy całość na średniej mocy.
Dodajemy fasolę i smażymy ok. pół godziny. Studzimy i przekładamy do wydrążonej dyni. Na wierzch rozkładamy ser. Pieczemy ok. 50 min. w 180 oC.
Po wyjęciu z piekarnika nakładamy po 2 łyżeczki Bruschetty OLE! na wierzch. Posypujemy posiekaną pietruszką lub kolendrą.
Danie możemy podawać z zimną śmietaną.