Cytrynowo-kaparowe ravioli z ricottą i tymiankiem
Składniki:
Ciasto:
● 200 g mąki typu 00
● 2 jajka
● szczypta soli
● oliwa z oliwek (opcjonalnie)
Nadzienie:
● 200 g ricotty (odsączonej)
● 2 łyżki posiekanych kaparów w oleju OLE!
● skórka z 1 cytryny
● 1 łyżeczka soku z cytryny
● 1 łyżka parmezanu
● liście świeżego tymianku
● sól, pieprz do smaku
Sos:
● 50 g masła
● 1 łyżka oliwy z oliwek
● 1 łyżka posiekanych kaparów
● 1 łyżka soku z cytryny
● trochę skórki cytrynowej
● pieprz, sól
● świeże zioła: tymianek, natka
Sposób przygotowania:
1. Ciasto:
○ Zagnieć mąkę z jajkami i szczyptą soli..
○ Przykryj i odstaw na 30 minut.
2. Nadzienie:
○ Ricottę wymieszaj z kaparami, skórką i sokiem z cytryny, parmezanem, tymiankiem, solą i pieprzem.
3. Lepienie:
○ Rozwałkuj ciasto cienko, wycinaj kółka lub kwadraty, nakładaj farsz, sklejaj brzegi wodą. Gotuj ok. 3 min w osolonym wrzątku.
4. Sos:
○ Na patelni roztop masło z oliwą, dodaj kapary, chwilę smaż.
○ Dodaj sok i skórkę z cytryny, dopraw pieprzem.
○ Wrzuć ravioli na patelnię i delikatnie wymieszaj, by pokryły się sosem.
5. Serwowanie:
○ Posyp ziołami, startym parmezanem i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.