Curry z batatem i kurczakiem z Czosnkiem z ziołami w oleju OLE!
Składniki:
• 1 puszka mleczka kokosowego
• 3 łyżki gotowej pasty Tikka Masala
• 2 małe szalotki
• 3 ząbki czosnku
• ok. 3cm świeżego imbiru
• Czosnek z ziołami w oleju OLE! (ilość wedle uznania)
• 1 puszka pomidorów krojonych w kostkę lub 300ml passaty
• 2 bataty
• pietruszka/ kolendra do posypania
• ryż
• olej
Bataty obieramy, myjemy oraz kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy posiekany czosnek wraz imbirem.
Dodajemy pastę tikka masala. Dodajemy bataty pokrojone w kostkę. Chwilę smażymy oraz dolewamy passatę/pomidory z puszki.
Po pewnym czasie mleko kokosowe. Doprawiamy i odstawiamy na małym ogniu, pod przykryciem. Trzymamy na ogniu ok. 30 min.
Dodajemy Czosnek z ziołami w oleju OLE!. Przed podaniem posypujemy świeżymi listkami kolendry z ryżem lub plackami.