Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 20 minut

Cukiniowe naleśniki na sałacie z fetą i suszonymi pomidorami z pestkami dyni

Składniki:

  • 1 duża cukinia

Ciasto naleśnikowe:

  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki mleka lub wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Do sałatki:

  • ser feta
  • sałata
  • pomidory

Sos jogurtowo-czosnkowy:

Łączymy składniki do sosu. Do miseczki wlewamy jogurt i powoli, cały czas mieszając, dolewamy oliwę. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, zioła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Cukinię kroimy na plasterki o grubości ok.0,5cm.  Robimy ciasto naleśnikowe i odstawiamy na min.15minut do lodówki. Plasterki cukinii maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju partiami.

Odsączamy na papierze (nie musimy). Układamy na sałacie z pomidorkami, fetą  i suszonymi pomidorami z pestkami dyni. Przed podaniem polewamy sosem.