Ilość porcji: 04
Czas przygotowania: 20 minut
Cukiniowe naleśniki na sałacie z fetą i suszonymi pomidorami z pestkami dyni
Składniki:
- 1 duża cukinia
Ciasto naleśnikowe:
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki mleka lub wody
- 1 jajko
- szczypta soli
Do sałatki:
- ser feta
- sałata
- pomidory
Sos jogurtowo-czosnkowy:
- oliwa (ok.2 łyżki)
- 1 ząbek czosnku
- 1 jogurt naturalny
- ulubione zioła (np.zioła prowansalskie)
- suszone pomidory z pestkami dyni OLE!
- sól, pieprz
Łączymy składniki do sosu. Do miseczki wlewamy jogurt i powoli, cały czas mieszając, dolewamy oliwę. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, zioła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Cukinię kroimy na plasterki o grubości ok.0,5cm. Robimy ciasto naleśnikowe i odstawiamy na min.15minut do lodówki. Plasterki cukinii maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju partiami.
Odsączamy na papierze (nie musimy). Układamy na sałacie z pomidorkami, fetą i suszonymi pomidorami z pestkami dyni. Przed podaniem polewamy sosem.