Crespelle, czyli pieczone naleśniki z nadzieniem szpinakowym i kaparami
Składniki na naleśniki:
• 1 szklanka mąki pszennej
• szczypta soli
• 2 jajka
• 250ml mleka
• szczypta kurkumy (naleśniki są wtedy bardziej żółte)
• 100ml gazowanej wody
• olej do smażenia
Nadzienie:
• 400 g świeżego szpinaku
• łyżka masła
• 2 szalotki
• 2 ząbki czosnku
• 250 g sera ricotta (możemy zastąpić śmietankowym twarożkiem)
• szczypta gałki muszkatołowej
• 70g parmezanu (dodatkowo 50g do posypania)
• kapary w oleju z ziołami OLE!
Beszamel:
• 50 g masła
• 50g mąki
• 500 ml mleka
• szczypta soli
• szczypta suszonego czosnku (opcjonalnie)
Składniki na naleśniki dokładnie łączymy ze sobą, aby nie zrobiły się grudki. Smażymy.
Na maśle smażymy posiekane szalotki wraz z wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy szpinak i chwilę smażymy. Dodajemy ricottę, a następnie parmezan i gałkę muszkatołową. Nadzienie doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy. Cały czas mieszając dolewać małym strumieniem zimne mleko.
Gotujemy przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy.
Na gotowe naleśniki nakładamy farsz, dodajemy kilka kaparów i zawijamy w rulony. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem beszamelowym. Posypujemy kaparami oraz pozostałą częścią startego parmezanu.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy przez około 20 minut (do zrumienienia wierzchu).