Ilość porcji: 04
Czas przygotowania: 75 minut
Chleb bez mąki z czarnymi krojonymi oliwkami OLE!
Składniki:
- 200 g otrębów owsianych
- 100 g ziaren słonecznika
- 80 g ziaren dyni
- 80 g siemienia lnianego (w ziarenkach)
- 4-5 jajek ( w zależności od ich wielkości)
- 50 g orzechów laskowych (drobno posiekanych)
- ok. 150-200 ml maślanki
- 1/3 słoiczka czarnych krojonych oliwek OLE!
- sól, pieprz do smaku (ok. 2 łyżeczki soli, żeby nadać wyrazistego smaku)
- łyżka ziół prowansalskich (możemy zastąpić je innymi ziołami, jakie lubimy)
- 2 łyżki płatków owsianych
Wszystkie składniki mieszamy.
Na końcu dodajemy maślankę w takiej ilości, aby ciasto nie było za rzadkie (musi przypominać bardziej ciasto na muffinki). Jeśli jest za rzadkie dodajmy więcej płatków owsianych.
Pieczemy w keksówce Termisil w 180oC ok.1 godziny – musi być brązowy i twardy na wierzchu („gotowość” sprawdzamy patyczkiem).
Można zrobić podobną wersję chleba z innymi dodatkami np. żurawiną czy miodem.
Chlebek pysznie smakuje również w formie grzanek!