Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 50 minut

Chaczapuri z bryndzą i oliwkami

Składniki:
Ciasto
• 150 ml wody
• 75 ml mleka
• 40 g świeżych drożdży
• 80 ml/60g oleju rzepakowego
• 500 g mąki pszennej
• 1 łyżka cukru pudru
• 2 szczypty soli

Farsz:
• 200 g sera białego półtłustego
• 200 g bryndzy (możemy zastąpić owczym serem lub fetą)
• mała cebula czerwona
• 3 łyżki świeżego posiekanego koperku
oliwki zielone z pastą paprykową OLE!
• pieprz (najlepiej kolorowy w ziarenkach)

Dodatkowo:
• 200 ml śmietany 18%
• masło na wierzch
• Koperek

W misce z ciepłą woda i mlekiem rozpuszczamy drożdże. Wlewamy olej i całość przekładamy do miski z mąką. Dodajemy cukier oraz sól i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Farsz: biały ser łączymy z bryndzą. Dodajemy do smaku roztarte w moździerzu ziarna kolorowego pieprzu, koperek, sól oraz cebulkę pokrojoną w piórka. Na koniec oliwki. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i kształtujemy z nich kule. Każdą z nich wałkujemy na stolnicy, tak aby środek został grubszy, a brzegi cieńsze (na środku powinna zostać górka, boki powinny być cienkie, ale nie przezroczyste).
Na środku wybrzuszenia nakładamy połowę farszu, a następnie składamy boki do środka (nakładamy je na siebie), dokładnie zlepiamy i odwracamy ciasto na drugą stronę. Powtarzamy czynność z drugim kawałkiem ciasta. Placki smażymy na suchej patelni na średnim ogniu (ważne, aby brzegi dotykały boków patelni)- będą gotowe gdy ciasto zrumieni się na wierzchu i będzie chrupkie. Placki przekładamy na talerze, a ich wierzch smarujemy masłem i solą. Dekorujemy śmietaną i koperkiem.