Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 35 minut

Carbonara z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

Składniki:
– 15-200g makaronu typu spaghetti lub linguine
– 3 żółtka
– 100g parmezanu + do posypania parmezanu lub pecorino
– sól, pieprz
– 50g pancetty
– chilli (ilość w zależności od ostrości)
– 1 ząbek czosnku
– pietruszka
Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami z czarnymi oliwkami OLE!

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie (bez oliwy). Podczas odsączania odlać do szklanki ok 50ml wody (będzie potrzebna do sosu).
Na patelni podsmażyć czosnek, chilli, pokrojoną pancettę. Po zarumienieniu składników dodać suszone pomidory wraz z oliwkami.
Żółtka połączyć ze startym parmezanem i dodać ostudzoną wodę z makaronu. Gorący makaron wrzucić na patelnię z wcześniej przesmażonymi składnikami, zdjąć z ognia i od razu dodać żółtka z serem (ważne, aby makaron był gorący). Cały czas mieszać, aby jajka nie ścięły się i aby powstał gęsty sos. Posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz serem. Gotowe!