Canapé z krewetkami i czosnkiem
Składniki:
• 1 opakowanie placków tortilli
• 1 opakowanie krewetek (ok 200 g)
• 3 łyżki pesto
• czosnek w oleju z ziołami OLE!
• ½ szklanki śmietanki/jogurtu greckiego
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka masła oraz oleju
• oliwa w sprayu
• płatki chilli
• sól, pieprz
• kolendra/pietruszka
Placuszki:
Z placków tortilli, za pomocą ringa lub szklanki, wycinamy kółka. Wilgotnymi dłońmi dotykamy obydwie strony placków i pryskamy oliwą. Smażymy na suchej patelni z obu stron do zarumienienia.
Krewetki:
Krewetki przepłukujemy wodą. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, dodajemy posiekane ząbki świeżego czosnku, płatki chilli. Chwilę smażymy i dodajemy krewetki. Smażymy ok. 2 minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Sos:
Pesto łączymy ze śmietaną lub jogurtem.
Na okrągłe placuszki nakładamy po łyżeczce śmietankowego pesto, krewetkę oraz ząbki czosnku OLE! Podajemy jako przystawkę lub przekąskę.