Ilość porcji: 04
Czas przygotowania: 30 minut
Burgery z Suszonymi pomidorami z pestkami dyni w oleju z ziołami OLE! i sosem musztardowym
Składniki (na 4 porcje):
- 4 kanapki burgerowe
- ok. 8 plasterków Suszonych pomidorów z pestkami dyni w oleju z ziołami OLE!
- ok. 250 g mielonej wołowiny (polecany antrykot)
- łyżeczkę musztardy
- żółtko
- 8 plasterków żółtego sera
- sałata
- zioła do mięsa
- czerwona cebula
Sos:
- 2 duże łyżeczki musztardy
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczkę majonezu
Składniki do przygotowania sosu mieszamy i wkładamy do lodówki.
Do posiekanego lub zmielonego mięsa dodajemy musztardę, żółtko, ulubione zioła i pieprz. Cebulę kroimy w piórka. Z mięsa formujemy większe kulki i spłaszczamy je za pomocą mokrych dłoni. Bułki wkładamy do piekarnika, aby się podpiekły. Mięso grillujemy na suchej patelni z jednej i drugiej strony (przez około 3 minuty z każdej). Po odwróceniu burgera układamy na nim po dwa plasterki sera. Delikatnie solimy dla smaku.
Obie strony ciepłej bułki smarujemy sosem. Na dolną część układamy sałatę, mięso, Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami OLE!, pestki dyni ze słoika i przykrywamy drugą połówką bułki.
Smacznego!