Quiche ze szparagami i kaparami w oleju z ziołami
Składniki:
Spód:
- 250g mąki pszennej
- 150g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
- 2 jajka
- 300g śmietanki 30%
- 150g tartego sera
- 1 ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- ½ dużego pęczka szparagów
- 1/3 kaparów w oleju z ziołami OLE!
Ze składników na spód zagniatamy ciasto, formujeme kulę i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Formę lub małe foremki smarujemy masłem i obficie posypujemy bułką tartą (to jest ważne, aby spód nie przyczepial się do formy). Ciasto rozwałkowujemy i ukladamy na formę. Nakłuwamy widelcem spód ( w wielu miejscach) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C. Pieczemy ok.10min, aż do uzyskania złotego koloru.
Składniki na masę jajeczną łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki. Usuwamy twarde części ze szparagów (wystarczy lekko złamać w połowie, a końcówki same odpadną). Ser ścieramy na tarce, dodajemy do masy. Pieprzymy i solimy do smaku. Masę wylewamy na ostudzony spód. Na wierzch układamy pokrojone (mogą być podane w całości) szparagi i kapary. Zapiekamy w 180 C przez ok.30-40 min, aż do zarumienienia.