Ilość porcji: 08
Czas przygotowania: 50 minut
Sałatka z batatów, buraków, fety i kaparów w oleju z ziołami
Składniki:
- mix sałat lub opakowanie rukoli
- 3 ugotowane buraki
- 2 duże bataty (ugotowane na all dente)
- 100g fety (może być więcej)
- ½ szklanki pestek słonecznika (może być też dyni)
- 2-3 łyżki kaparów oleju z ziołami OLE!
- oliwa + gęsty ocet balsamiczny
- sól, pieprz
Ugotowane buraki oraz bataty kroimy w plastry. Bataty polewamy odrobiną oliwy i układamy na ruszcie lub grillowej patelni. Na suchej patelni prażymy pestki, aż do zarumienienia. Na sałatę układamy plastry buraków, ciepłe kawałki batatów,pokruszoną fetę, kapary i posypujemy pestkami. W osobnym naczyniu łączymy oliwę i ocet balsamiczny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.