Chrupiące placki ziemniaczane z suszonymi pomidorami z pestkami dyni
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 2 jajka
- ok.2 łyżki skrobi ziemniaczanej + ta, która zostanie po ziemniakach
- 1 duża cebula lub 2 małe szalotki
- 1 duża łyżka śmietany (dzięki niej placki są bardziej chrupiące)
- ½ słoika Suszonych pomidorów z pestami dyni w oleju OLE!
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka pietruszki
- olej do smażenia
Dodatki:
- śmietana
- jogurt + ulubione świeże zioła + czosnek
Ziemniaki ścieramy na bardzo drobnych oczkach lub miksujemy na puree w malakserze. Przekładamy do sitka o drobnych oczkach i ustawiamy je nad miską, tak aby pozbyć się nadmiaru wody. Cebulę bardzo drobno siekamy (możemy także wrzucić ją z ziemniakami do malaksera). Odsączone ziemniaki przekładamy do dużej miski (uzyskaną wodę odlewamy, a pozostałą skrobię z samego dna miski przekładamy do ziemniaków). Dodajemy jajka, posiekaną cebulę (chyba, że miksowaliśmy ją z ziemniakami), śmietanę, posiekane suszone pomidory, posiekaną pietruszkę, roztarty czosnek. Na koniec solimy, pieprzymy i możemy dodać swoje ulubione przyprawy. Smażymy na rozgrzanym oleju (jeśli chcemy żeby placki były bardzo chrupiące musimy dodać go więcej).
Podajemy ze śmietaną lub sosem jogurtowo-ziołowym (do jogurtu dodajemy ulubione świeże zioła np.bazylię, koperek i ząbek czosnku)