Ilość porcji: 01 Czas przygotowania: 10 minut

Kanapka ze szpinakiem, boczkiem, jajkiem w koszulce i kaparami

Składniki:

  • 1 bułka
  • garść szpinaku
  • odrobina masła
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki sosu sojowego
  • 1 plasterek boczku
  • 1 świeże jajko
  • 1 łyżka Kaparów w oleju z ziołami OLE!
  • masło czosnkowe/ twarożek/majonez
  • rukola
  • 1 łyżeczka octu
  • ½ czerwonej cebuli (pokrojona w piórka)

Szpinak myjemy i osuszamy.  Jajko roztrzepujemy do miski (żółtko powinno być zwarte). Masło rozgrzewamy i smażymy na nim szpinak. Wyciskamy czosnek. Chwilę smażymy. Dodajemy odrobinę sosu sojowego.  Na suchej patelni smażymy boczek, tak aby stał się chrupki. Bułkę opiekamy w piekarniku , tak aby była ciepła. W tym czasie w małym garnku zagotowujemy wodę, zmniejszamy ogień (tak aby woda bulgotała) i dodajemy ocet. Energicznie mieszamy wodę za pomocą łyżki, aż zrobi się wir. W sam jego środek wlewamy ostrożnie jajko z miseczki. Gotujemy ok.2-3 min. Ciepłą bułkę smarujemy masłem, twarożkiem lub majonezem. Na jedną połowę nakładamy szpinak,boczek, rukolę i ugotowane jajko (ważne żeby było podane od razu po ugotowaniu), lekko  je nacinamy (aby żółtko wypłynęło). Na jajko nakładamy kapary i piórka czerwonej cebuli.