Tartaletki z kozim serem, karmelizowanym burakiem i cebulką marynowaną
Składniki (na 6 tartaletek, średnica ok. 10 cm):
● 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego lub kruchego (6 krążków)
● 150 g sera koziego
● 2 średnie buraki
● 1–2 łyżki miodu
● ½ słoiczka cebulek marynowanych srebrnych OLE!
● 2 łyżki śmietany 18%
● 1 łyżka octu balsamicznego
● Garść świeżych liści rukoli lub młodego szpinaku
● 1 łyżka pestek dyni, lekko podprażonych
● Sól, świeżo zmielony pieprz
● Oliwa z oliwek do skropienia
Przygotowanie:
1. Przygotuj buraki. Pokrojone w plasterki rozłóż na blaszce, posmaruj miodem, skrop odrobiną oliwy i dopraw solą. Piecz 180 °C przez 10–12 min, aż lekko się skarmelizują.
2. Tartaletki ułóż na blasze, podpiecz 15 minut w 180 °C, aby ciasto lekko się zarumieniło.
3. W miseczce połącz śmietanę z octem balsamicznym, serkiem kozim, dopraw solą i pieprzem.
4. Składanie tartaletek:
○ Na lekko przestudzone tartaletki rozsmaruj krem.
○ Ułóż plastry buraka (można pokroić w kostkę), kilka cebulek marynowanych, rukolę i posiekane pestki dyni
○ Skrop delikatnie miodem (opcjonalnie).