Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 120 minut

Focaccia z oliwkami z pastą paprykową oraz rozmarynem

Składniki:
Ciasto:
– 7 g drożdży suchych
– 500 g mąki pszennej
– 300 ml letniej wody
– 1 łyżka cukru
– szczypta soli
– 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:
– garść oliwek zielonych z pastą paprykową OLE!
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 gałązka świeżego rozmarynu
– 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do misy robota kuchennego i mieszamy kilka minut do czasu, kiedy ciasto będzie elastyczne. Następnie odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy na 60-90 minut. Po tym czasie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną oliwą. Resztę oliwy wylewamy na ciasto i zagniatamy zakładając boki ciasta do środka. Następnie odwracamy zagiętymi końcami do dołu. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce i przykrywamy. Po tym czasie palcami zagniatamy ciasto tworząc wgłębienia na całości. Wierzch focacci smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, w zagłębienia dodajemy pojedynczo garść Zielonych oliwek z pastą paprykową OLE! i dokładamy pojedyncze listki rozmarynu. Pieczemy ok. 25 minut w 200 stopniach w piekarniku.