Mozzarella w panko z pomidorami suszonymi
Składniki:
– 1 opakowanie mozarelli
– 1 jajko
– panierka panko
– olej
– 6 suszonych pomidorów z żurawiną w oleju z ziołami OLE!
– 2 ząbki czosnku
– oliwa
– ½ puszki pomidorów
– 1 cebula
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– sól, pieprz
– garść liści bazylii
– mąka
Posiekane ząbki czosnku smażymy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy, aż składniki będą miękkie i złociste. Dodajemy pomidory i czekamy, aż sos odparuje i będzie gęsty. Dodajemy pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku i odstawiamy na bok.
Mozarellę odsączamy, usuwamy nadmiar płynu za pomocą ręcznika kuchennego. Obtaczamy w mące, w roztrzepanym jajku i w panierce panko. Smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia panierki.
Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy na sosie pomidorowym.