Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 40 minut

Makaron z pieczonej fety ze szpinakiem z czarnymi oliwkami

Składniki:
– 300 g makaronu
– 1 kostka fety
– 10 pomidorków cherry
– 400 g mrożonego szpinaku w kostkach
– sól, pieprz
Oliwki drylowane czarne OLE!
– oliwa z oliwek
– 250 g śmietanki
– 2 ząbki czosnku
– suszone płatki chilli

Do żaroodpornego naczynia wkładamy kostkę fety, kostki szpinaku i pomidorki. Całość polewamy oliwą i śmietanką. Solimy i pieprzymy.
Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut. W między czasie, w osolonej wodzie gotujemy makaron, na koniec odlewamy 1/2 szklanki wody. Do upieczonej fety z warzywami, wlewamy odlaną wodę i mieszamy całość widelcem do uzyskania sosu. Dodajemy oliwki i podajemy z makaronem na ciepło.