Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 25 minut
Szybki wege gyros z cebulką
Składniki:
– chlebki typu pita bread lub torilla
– opakowanie (150 g) roślinnego gyrosa
– sałata rzymska
– 1 czerwona cebula
– pomidorki cherry
– ½ kostki fety
– czerwona cebula
– rukola lub sałata rzymska
– cebulka marynowana srebrna OLE!
Sos:
– ½ jogurtu greckiego (sojowy lub naturalny)
– ½ łyżeczki curry oraz papryki w proszku
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
– płatki chilli
Składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy. Chlebki opiekamy w grillu. Gyros podsmażamy na patelni.
Cebulę kroimy w piórka, fetę w kosteczkę, a pomidorki na połówki. Na chlebki nakładamy po kolei: sos, sałatę/rukolę, warzywa, gyros i ser. Na wierzch układamy cebulki i polewamy sosem.