Ilość porcji: 04
Czas przygotowania: 40 minut
Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Składniki:
• 500 g ziemniaków (w mundurkach)
• 5 ogórków kiszonych średniej wielkości
• 1 cebula
• 150 g boczku
• pieczarki marynowane z marchewką i cebulą OLE!
• 100 g śmietany 18%
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka musztardy dijon lub francuskiej
• posiekana pietruszka
• sól, pieprz
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy ok. 20 minut, tak aby były ugotowane, ale nie za miękkie. Studzimy. Ogórki i cebulę siekamy. Boczek kroimy i podsmażamy.
Śmietanę łączymy z musztardą, solą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty czosnek.
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Łączymy z ogórkami, posiekaną cebulą, pieczarkami i boczkiem. Dodajemy sos i łączymy. Odstawiamy najlepiej na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.