Cukinie nadziewane mięsem mielonym i suszonymi pomidorami w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!
Składniki:
• 2 większe cukinie
• 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny
• 1 małe opakowanie mini pieczarek
• 1puszka sosu pomidorowego
• 1 ząbki czosnku
• 1 posiekana cebula
• 1 łyżka ziół prowansalskich
• Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!
• olej
• żółty ser starty na tarce
Posiekaną cebulę smażymy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojone w paski pieczarki. Smażymy do miękkości, na złoty kolor. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni (bez mycia) smażymy mięso, aż zmieni swój kolor. Dodajemy pomidory z puszki oraz paski suszonych pomidorów. Cukinie kroimy na pół i wydrążamy środek, który siekamy i dodajemy do farszu. Przesmażamy i przekładamy do środków cukinii. Posypujemy obficie startym serem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 25-35 minut, aż cukinie się przyrumienią.