Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 20 minut
Gofry z ziemniaków z suszonymi pomidorami
Składniki:
• 4-6 ziemniaków, wybieramy te mniejsze (ilość dostosowana do intensywności głodu, 1 ziemniak to 1 gofr)
• śmietana 12%
• 1 ząbek czosnku
• oliwa do pryskania
• sól, pieprz
• świeże zioła do śmietany: koperek, pietruszka
• ½ łyżeczki ziół prowansalskich
• suszone pomidory w oleju z pieprzem marynowanym OLE!
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy.
Śmietanę łączymy z czosnkiem, przyprawami.
Gofrownicę spryskujemy olejem i układamy 2 ziemniaki. Każdy spryskujemy olejem, posypujemy ziołami i szczyptą soli. Zamykamy gofrownicę i zapiekamy, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.
Ziemniaczane gofry podajemy na ciepło ze śmietaną i kawałkami suszonych pomidorów w oleju z pieprzem marynowanym.