Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 35 minut

Polędwiczki z kurkami i pieczarkami

Składniki:
• polędwiczka wieprzowa
• 500 g świeżych kurek
• 250 ml śmietanki kremówki
• 1 cebula
• świeża pietruszka
• olej
• pieprz, sól
• ½ łyżeczki tymianku
• 1 ząbek czosnku
Pieczarki marynowane z marchewką i cebulą OLE!

Mięso myjemy, oczyszczamy z niedoskonałości, odcinamy błonkę.
Kroimy na 1,5 cm plastry. Dodajemy pieprz, tymianek i polewamy olejem. Odstawiamy.

Kurki dokładnie oczyszczamy w wodzie z solą. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy z czosnkiem na maśle, po chwili dodajemy kurki. Smażymy ok. 15 min. Doprawiamy, zdejmujemy z palnika i przekładamy do miski.
Na tej samej patelni przygotowujemy mięso – dodajemy olej , zwiększamy moc palnika i przez ok. 1,5 min na każdą stronę, smażymy mięso.
Po tym czasie, dodajemy pieczarki z cebulką i marchewką, kurki. Przesmażamy i dolewamy śmietankę. Smażymy do uzyskania gęstości. Dodajemy pietruszkę. Danie podajemy na ciepło.