Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 25 minut

Kasza gryczana z warzywami, jarmużem i kaparami

Składniki:
• 200 g kaszy gryczanej
• 1 główka kalafiora
• migdały w płatkach
• jarmuż (ilość wedle uznania)
kapary w zalewie octowej OLE!
• sól
• olej
• 1 płaska łyżeczka curry w proszku
• płatki chilli
• 2 ząbki czosnku
• 2 szalotki
• 2 łyżki masła

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
Kalafior myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, aby był miękki i sprężysty. W tym czasie siekamy szalotki i czosnek. Podsmażamy je na oleju wraz z chilli. Dorzucamy jarmuż, sól i curry. Chwilę smażymy. Dodajemy ugotowaną kaszę, kapary i kalafior. Przekładamy do miski, dodajemy masło. Posypujemy płatkami migdałów.
Podajemy na ciepło lub zimno.