Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 50 minut

Bataty w stylu hasselback ze śmietanowym sosem z pieczarkami

Składniki:
• 4 bataty
• ziarenka świeżego granatu
• oliwa
• przyprawy: sól, pieprz zioła prowansalskie, płatki chilli, rozmaryn
• kilka gałązek świeżego tymianku
Pieczarki marynowane z marchewką i cebulą OLE!
Sos:
• 1 wyciśnięty ząbek czosnku
• 1 opakowanie śmietany 12%
• sól, pieprz

• Dodatkowo Ajvar lub inna ulubiona pasta

Bataty nacinamy mniej więcej w połowie na cienkie plasterki przypominające wachlarz. Wkładamy do żaroodpornego naczynia. Obficie posypujemy ziołami i solą. Polewamy oliwą i pieczemy ok.40-50min- co jakiś czas polewamy powstałym sosem. Ziemniaczki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Składniki sosu łączymy ze sobą. Na talerz nakładamy sos, ziarenka granatu, pieczarki, bataty. Podajemy na ciepło z ayvarem/innym ulubionym sosem.