Krem z pieczonych pomidorów z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Składniki:
– 1,5kg świeżych pomidorów
– 1 cała główka czosnku
– 150g mozzarelli mini
– garść świeżej bazylii
– 2-3 łyżki oliwy
– 1 szalotka
– śmietana (najlepiej gęsta słodka)
– Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami z czarnymi oliwkami OLE! (ilość wedle uznania, ja dodaje ok.1/3 słoika)
– sól, pieprz
– 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
– gałązka świeżego rozmarynu
Pomidory myjemy i kroimy na pół (nie obieramy). Układamy w naczyniu żaroodpornym. Główkę czosnku kroimy na pół. Szalotkę dzielimy na kilka części. Solimy, pieprzymy, dodajemy zioła. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 30-40 minut, aż skórki pomidorów zaczną czernieć.
Dodajemy kulki mozzarelli, listki bazylii oraz suszone pomidory w paskach z oliwkami. Pieczemy ok. 5min. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy skórki i wyciskamy czosnek z łupinek.
Miksujemy za pomocą blendera.
Dosładzamy cukrem lub dodajemy słodką śmietankę – jeśli krem jest za kwaśny.
Dekorujemy śmietaną oraz suszonymi pomidorami z oliwkami.