Sałatka z kostkami łososia i Kaparami w oleju z ziołami OLE!
Składniki:
– 1 filet łososia (ok.200g)
– olej z pestek winogron
Marynata do łososia
– 1 posiekany ząbek czosnku
– 1 łyżka sosu sojowego
– sok z cytryny (ok.2 łyżki)
– pieprz gruboziarnisty świeżo zmielony
Sałatka:
– sałatka rzymska
– ½ czerwonej cebulki pokrojonej w cienkie piórka
– kapary w oleju z ziołami OLE!
– rukola
– ogórki gruntowe
– sos: oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie,1 łyżka soku z cytryny
Łososia bardzo delikatnie obieramy ze skóry, kroimy w kostkę ok.2x2cm.
Wkładamy do marynaty na min. 1h. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony ok. 1min (przekładamy delikatnie, tak aby każda ścianka była usmażona). Na talerze układamy sałatę, rukolę, piórka cebuli, obrane ogórki pokrojone w kosteczki, kapary. Na wierzch układamy łososia i polewamy sosem. Podajemy na ciepło lub zimno.