Tarta z tymiankiem, fetą, boczkiem i Oliwkami czarnymi krojonymi OLE!
Składniki:
Spód:
– 1 jajko
– 250g mąki pszennej
– 150g zimnego masła
– szczypta soli i cukru
– 1 łyżeczka masła + bułka tarta/kasza manna
Nadzienie:
– 3 jajka
– 150g sera feta
– 100g boczku
– 1 czerwona cebula
– 250ml śmietanki 30%
– kilka gałązek tymianku
– sól, pieprz
– Oliwki czarne krojone OLE!
Najpierw przygotowujemy spód. Łączymy składniki na ciasto, formujemy kulę i zawijamy w przezroczystą folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na min.30min (możemy przygotować spód dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce). Formę do tarty natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Spód rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach ok. 15min.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kosteczkę. Zdejmujemy z patelni- tłuszcz z boczku zostawiamy i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy z odrobiną soli aż się zeszkli. Odstawiamy do wystudzenia.
Do dużej miski wkładamy jajka. Rozbijamy za pomocą trzepaczki. Dodajemy pokruszony ser feta, śmietankę, listki tymianku, przyprawy. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
Na ostudzony spód układamy usmażoną cebulę. Wylewamy ostrożnie masę, układamy oliwki i tymianek. Pieczemy ok. 30min w 180 stopniach.