Pieczone łódeczki z ziemniaków z guacamole i suszonymi pomidorami w paskach w oleju z ziołami z czarnymi oliwkami OLE!
Składniki:
• 2 dojrzałe awokado
• 1/2 cebuli czerwonej
• 3 ząbki czosnku
• 1/2 średniej wielkości pomidor
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• garść świeżej kolendry lub natki pietruszki
• sok z 1/2 limonki
• papryczka chilli (ilość wedle uznania)
• sól i pieprz do smaku
ZIEMNIAKI:
• ok.1 kg ziemniaków
• oliwa lub olej z ziołami z suszonych pomidorów OLE!
• przyprawy: tymianek suszony lub świeży, słodka papryka, sól, pieprz
• 1/3 słoiczka Suszonych pomidorów w paskach w woleju z ziołami z czarnymi oliwkami OLE!
Guacamole:
Obieramy lub wydrążamy łyżeczką awokado, Miąższ przekładamy do miseczki. Do miąższu awokado dodajemy sok ze świeżo wyciśniętej limonki. Dzięki temu nie tylko nadamy smaku, ale i guacamole nam nie ściemnieje. Wyciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do guacamole. Następnie dodajemy oliwę i wszystko razem ugniatamy w miseczce widelcem. Staramy się rozgnieść miąższ na dość gładką konsystencję. Drobno siekamy cebulę, kolendrę/pietruszkę i pomidora (nie musimy obierać pomidora). Opcjonalnie do guacamole możemy dodać posiekaną papryczkę chilli (czerwoną). Wszystkie składniki dodajemy
do guacamole. Dodajemy oliwę, solimy i pieprzymy do smaku. Odstawiamy do lodówki
Pieczone łódeczki z ziemniaków:
Ziemniaki obieramy (opcjonalnie), a następnie dokładnie myjemy. W zależności od wielkości ziemniaków kroimy na pół lub na ćwiartki. Następnie zalewamy zimną wodą (aby pozbyć się nadmiaru skrobii i uzyskać chrupkość) dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli i odstawiamy na około 20 minut. Ziemniaki gotujemy ok.10 minut (al dente). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki przekładamy do większej miski. Dodajemy olej z pomidorów, suszone pomidory, oliwki, sól, pieprz, tymianek i delikatnie mieszamy. Ziemniaki pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok.20 minut, lub na złoty kolor. Upieczone ziemniaki podajemy na ciepło z guacamole.