Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 40 minut

Kieszonki z tortilli z chilli con carne z Kaparami w oleju z ziołami OLE!

Składniki:
– 3 placki tortilli
– 1 cebula
– olej do smażenia
– 500g mielonego mięsa z łopatki
– 1 puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– ½ puszka czerwonej fasoli
– 1 papryka
kapary w oleju z ziołami OLE!
– 1 łyżeczka chilli w proszku
– 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
– kolendra/pietruszka

Do podania:
– śmietana
– 1 łyżka ziół prowansalskich oraz płatków chilli
– rukola/mieszanka liści
– sól, pieprz

Śmietanę łączymy z przyprawami. Odstawiamy do lodówki.

Cebulę kroimy w kosteczkę. Smażymy na oleju wraz z wyciśniętym czosnkiem, chili i kuminem. Czekamy, aż cebula się zeszkli i dodajemy stopniowo mięso, tak aby przysmażyło się z każdej strony i zmieniło kolor. Dodajemy pomidory z puszki. Chwilę podsmażamy i przykrywamy. Jak sos się zredukuje doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, kapary i dusimy jeszcze ok. 10min. Na sam koniec dodajemy fasolę.

W między czasie placki tortilli kroimy na pół. Z ręcznika papierowego i folii aluminiowej tworzymy stożek i zawijamy wokół niego połowę placka. Wykałaczką łączymy koniec placka z resztą i delikatnie formujemy stożek. Tak robimy z każdą połową placka. Gotowe stożki podsmażamy na suchej patelni z każdej strony, aby ciasto się zarumieniło. Zdejmujemy z patelni i delikatnie wyjmujemy wykałaczki. Do środka każdego rożka nakładamy chilli con carne. Podajemy na ciepło ułożone na talerzu z rukolą/mieszanką liści w towarzystwie sosu śmietanowego.