Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 35 minut

Grillowany łosoś z grillowanym serem i sosem żurawinowym z Oliwkami drylowanymi czarnymi OLE!

Składniki:
Ryba:
– filet z łososia
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżeczka miodu
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny
– sól, pieprz
Sos:
– 100g żurawiny w słoiczku
– 1 łyżka gęstego octu balsamico

– ser halloumi lub inny ser nadający się do grillowania
Oliwki drylowane czarne OLE!
– rukola

Łososia łączymy z musztardą, miodem, wyciśniętym czosnkiem oraz przyprawami.
Odstawiamy na min.1 h. W tym czasie robimy sos: żurawinę przekładamy na patelnię i redukujemy z octem balsamico ok. 5 min Przecieramy na sitku, aby powstał jednolity sos.
Łososia grillujemy na niezbyt ostrym ogniu z obu stron po 4 minut z każdej strony.
Osobno grillujemy ser na patelni do zarumienienia. Rybę podajemy na liściach rukoli, z grillowanym serem, oliwkami oraz sosem.