Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 20 minut

Makaron z awokado z Suszonymi pomidorami w paskach w oleju z ziołami z czarnymi oliwkami OLE!

Składniki:
– 1 dojrzałe awokado
– 2 ząbki czosnku
– 15 startego parmezanu
– 50g szpinaku
– łyżeczka suszonych płatków chilli
– sok z ½ cytryny
– 2 łyżeczki skórki z wyparzonej cytryny
– sól, pieprz
– suszone płatki ch
– 5 łyżek oliwy
– 4 łyżki nasion słonecznika (2 łyżki do dipu, 2 łyżki do dekoracji)
– ½ słoika suszonych pomidorów w paskach w oleju z ziołami z czarnymi oliwkami OLE!
– 300g makaronu tagliatelle

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni z łyżką soli.
Awokado obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Następnie kroimy na cząsteczki. Wrzucamy do miski, dodajemy szpinak, posiekany czosnek, sok z cytryny, oliwę, 2 łyżki słonecznika. Blendujemy. Dodajemy paski pomidorów z oliwkami. Doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron łączymy z sosem. Dekorujemy listkami bazylii, skórką z cytryny.
Podajemy od razu po przygotowaniu.