Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 40 minut

Szpinakowe kluseczki z suszonymi pomidorami

Składniki:
Kluseczki:
– 200g szpinaku
– 200g mąki (plus do podsypania)
– sól
Dodatkowo:
– 1-2 łyżki masła
– 2 łyżki pesto
– 1/3 słoika suszonych pomidorów z pestkami dyni OLE!
– sól

W rozdrabniaczu (blenderze z pojemnikiem) miksujemy szpinak z mąką i szczyptą soli. Ciasto musi odchodzić od ścianek i tworzyć kulę- nie przejmujemy się, kiedy ciasto trochę klei się do rąk. Stolnicę obficie posypujemy mąką i tworzymy wałek. Za pomocą ostrego noża kroimy kluseczki lub formujemy kuleczki i z pomocą widelca wyrabiamy gnocchi. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię (ok.2min). W razie potrzeby solimy. Dodajemy pesto, masło i pokrojone pomidory z pestkami. Podajemy na ciepło.