Ilość porcji: 04
Czas przygotowania: 35 minut
Sakiewki ze szpinakiem, fetą i pieczarkami
Składniki:
– ciasto francuskie
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 opakowanie świeżego szpinaku
– opakowanie fety lub sera sałatkowego
– pieczarki marynowane OLE!
– czarny sezam do posypania (mogą być zamiast tego zioła lub biały sezam)
– 1 jajko
Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle lub oleju. Dodajemy posiekany czosnek i szpinak. Chwilę podsmażamy, aż liście będą lekko miękkie. Studzimy. Płat ciasta kroimy na prostokąty (wzdłuż krótszego boku). Na środek każdego kawałka układamy ostudzony szpinak, fetę oraz pieczarki (możemy przekroić je na pół). Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i sklejamy brzegi. Wierzch każdej sakiewki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy w 200 stopniach przez ok.20min, aż do zarumienienia.