Polędwiczki wieprzowe miodowo-musztardowe z cebulkami
Składniki:
– polędwiczka wieprzowa
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki musztardy francuskiej
– 3 łyżki oliwy
– 3 ząbki czosnku
– po 1 łyżeczki przypraw: tymianku, płatki chilli, oregano, bazylii
– Cebulka marynowana złota OLE!
Dodatkowo (propozycja podania):
– ugotowane buraki
– łyżeczka miodu i octu balsamicznego
– sól, pieprz
Polędwiczkę myjemy i kroimy w plastry o grubości ok.1cm.
Każdy kawałek mięsa posypujemy solą i pieprzem.
W misce łączymy miód, wyciśnęty czosnek, przyprawy i wkładamy mięso.
Odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce (jeśli nie mamy czasu to min.1h). Przygotowujemy buraki. Łączymy składniki i podsmażamy.
Na rozgrzanej patelni układamy każdy kawałek mięsa i smażymy z każdej strony ok. 3min, tak aby było lekko zarumienione.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę na talerzu. Do powstałego sosu wrzucamy cebulki. Krótko podsmażamy.
Podajemy z burakami lub innymi dodatkami.