Ilość porcji: 06 Czas przygotowania: 35 minut

Bułeczki z zielonymi oliwkami OLE!

Składniki:
– słoik Oliwek drylowanych zielonych OLE!
– 25g drożdży mokrych
– 700g mąki
– 25ml mleka
– 100ml ciepłej wody
– łyżeczka cukru
– pół łyżeczki soli
– łyżka oliwy

Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać cukier. Dodać 500g mąki, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Zostawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Dodać oliwę, sól i resztę mąki wyrabiając ciasto ręcznie, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na 6 równych części i uformować kształt bułeczek, nadziewając pokrojonymi oliwkami. Gotowe bułeczki przystroić oliwkami, posmarować oliwą i obsypać listkami rozmarynu i płatkami chilli. Odczekać 30min.
Opcjonalnie włożyć 2-3 gałązki rozmarynu do pieczenia-skórka będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Piec 20-25 minut w temperaturze 190’C, aż bułeczki będą złote.