Polędwiczki w ananasie z Czosnkiem w oleju z ziołami OLE!
Składniki:
– 1 duża polędwiczka wieprzowa
– Czosnek w oleju z ziołami OLE!
Do marynaty:
– sól, pieprz,
– 2 łyżki oleju z czosnku
– 1 łyżka oliwy
Dodatkowo:
– 1/3 soczystego ananasa
– 1łyżka masła
Ananasa obieramy i kroimy na plastry. Smażymy na maśle, aby był bardziej miękki i aromatyczny. Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy. Marynujemy ją w pieprzu i oliwie z olejem najlepiej kilka godzin w chłodnym miejscu. Pamiętamy, aby minimum pół godziny przed smażeniem wyjąć z lodówki. Możemy dodać także łyżkę ziół prowansalskich. Polędwiczkę kroimy na plastry 1,5cm. Rozbijamy dłonią (nie używamy tłuczka). Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju ok.3-4 minuty z każdej strony do momentu aż zarumienią się. W międzyczasie dodajemy na patelnię czosnek. Po usmażeniu solimy i odstawiamy na min.1min. Mięso podajemy w towarzystwie kawałków gorącego ananasa oraz z czosnku.