Ilość porcji: 05 Czas przygotowania: 40 minut

Tacos z wołowiną i Czosnkiem biały konserwowym OLE!

Składniki:

  • 500g mięsa wołowego świeżo zmielonego
  • 2 cebule
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka pomidorów (krojone)
  • 2 ząbki czosnku
  • muszle do Tacos (Taco Shells)
  • 2 dojrzałe awokado
  • Czosnek biały konserwowy OLE!
  • Limonka
  • ½ czerwonej cebuli
  • świeża pietruszka
  • ser żółty (opcjonalnie)

Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę. Połowę jednego awokado kroimy w plasterki, a pozostałą część rozgniatamy widelcem i robimy guacamole. Dodajemy jeden ząbek czosnku, sól, pieprz oraz sok z ½ limonki. Przykrywamy folią i odstawiamy na chwilę do lodówki. Cebule siekamy i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli oraz posiekany czosnek. Chwilę smażymy. Dodajemy mięso i  dalej smażymy, aż mięso zmieni całkowicie kolor  (smażymy około 10 minut). Po tym czasie dorzucamy krojone pomidory. Na ogniu trzymamy jeszcze około 15-20 minut. Doprawimy do smaku. Mięsne nadzienie chwilę studzimy i wkładamy do muszli. Na wierzch kładziemy plastry awokado,
po łyżce guacamole, posiekana czerwoną cebulę oraz Czosnek biały konserwowy OLE!  Ewentualnie – przed włożeniem awokado, guacamole, pietruszki i czosnku, nadzienie  możemy posypać obficie żółtym serem i zapiec w piekarniku aż do rozpuszczenia (około 10-15 minut).