Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 35 minut
Szybki kurczak w sosie śmietanowym z Kaparami w zalewie octowej OLE!
Składniki:
- 400g polędwiczek z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- słodka papryka, sól, pieprz
- 2 cebule
- 300ml tłustej śmietanki
- 2 łyżki śmietany 18%
- pęczek koperku
- opakowanie pieczarek mini
- Kapary w zalewie octowej OLE!
Polędwiczki myjemy, osuszamy, usuwamy nabłonki i kroimy na mniejsze kawałki (możemy zostawić
w całości, ale wtedy musimy go odpowiednio dłużej smażyć). Posypujemy czerwoną papryką, solą, pieprzem. Dodajemy musztardę. Łączymy wszystko ze sobą i czekamy minimum 20 minut (możemy zostawić na noc). W tym czasie siekamy cebule wraz z czosnkiem. Dodajemy pieczarki
i wszystko podsmażamy na złocisty kolor. Na patelnie dodajemy kurczaka i smażymy około 5-10 minut do lekkiego zrumienienia. Dolewamy śmietankę. Gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż sos śmietanowy zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy koperek oraz Kapary w zalewie octowej OLE!.