Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 50 minut
Kopytka (bez jajek) z batatów z Suszonymi pomidorami w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE! i kozim serem
Składniki:
- 2 większe bataty
- 120g parmezanu startego na drobnych oczkach
- 100g maki ziemniaczanej
- Kilka łyżek mąki uniwersalnej
- Sól, pieprz
- Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!
- Ser kozi dojrzewający do posypania
Bataty obieramy przekrawamy na pół i pieczemy w 200 stopniach około 30 minut, aż będą miękkie. Po upieczeniu lekko studzimy i rozgniatamy ziemniaki bardzo dokładnie za pomocą widelca. Studzimy. Dodajemy starty parmezan oraz mąkę. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na kilka części i wałkujemy. Kroimy na około 2-3 cm kawałki-romby i odkładamy je na talerz lub deskę lekko posypaną mąką. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy do niej kopytka partiami. Wyciągamy je jak tylko wypłyną na powierzchnię. Łączymy z Suszonymi pomidorami w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!. Na koniec posypujemy serem kozim.