Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 25 minut
Sałatka z indykiem, serem pleśniowym oraz Suszonymi pomidorami z żurawiną w oleju z ziołami OLE! z miodowym sosem
Składniki:
- duża pierś indyka lub kurczaka,
- 1/3 słoika Suszonych pomidorów z żurawiną w oleju z ziołami OLE!,
- różne rodzaje sałat,
- ½ sera pleśniowego,
- ½ szklanki prażonych nasion słonecznika, dyni i posiekanych orzechów,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka (lub więcej) octu balsamicznego,
- oliwa,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki suszonego lub świeżego posiekanego rozmarynu,
- 2 łyżki naturalnego jogurtu,
- sól, pieprz,
- pomidorki koktajlowe.
Mięso kroimy w paski. Solimy, pieprzymy, polewamy oliwą i łączymy z jogurtem oraz posiekanym ząbkiem czosnku. Posypujemy ziołami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Robimy sos: oliwę łączymy z drugim posiekanym ząbkiem czosnku, miodem, octem, solą i pieprzem
W dużej misce lub na talerzach układamy sałatę. Nakładamy pokrojony ser, pomidorki, pokrojone Suszone pomidory OLE! oraz żurawinę z ich słoiczka.
Mięso obsmażamy na złoty kolor z dwóch stron. Nakładamy na talerze z sałatą. Na koniec posypujemy prażonymi nasionami i polewamy miodowym sosem. Solimy, pieprzymy.