Tarta ze szpinakiem i Czosnkiem z ziołami w oleju OLE!
Ciasto (spód):
- 200g mąki (może być orkiszowa, jaglana lub inna ulubiona),
- 100g masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1/3 opakowania Czosnku z ziołami w oleju OLE!,
- duże opakowanie świeżego szpinaku,
- 200g śmietanki 30% (jeśli jesteśmy na diecie można ją zastąpić 18%),
- 2 jajka,
- 2 cebule + masło do podsmażenia,
- sól, pieprz do smaku.
Ze składników na ciasto wyrabiamy kulę i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (można na całą noc). Po tym czasie rozwałkowujemy na placek i przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Ugniatamy ręką i nakłuwamy widelcem w wielu miejscach. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy ok.15-20 min, aż brzegi będą lekko brązowe. Gotowy spód wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Szpinak dokładnie myjemy i odkładamy na sitko do wysuszenia. W tym czasie cebulkę podsmażamy na złoty kolor. Partiami dodajemy osuszone liście szpinaku i mieszamy. Doprawiamy do smaku. W oddzielnej misce śmietanę łączymy z jajkami i mieszamy za pomocą trzepaczki. Solimy, pieprzymy i odstawiamy na bok. Szpinak przekładamy na ostudzony spód tarty, a na wierzch wylewamy masę jajeczną. Na sam wierzch układamy Czosnek z ziołami w oleju OLE!. Zapiekamy ok 20minut w 180°C.