Makaron z grzybami i Suszonymi pomidorami w paskach w oleju z ziołami ze słoneczkiem OLE!
Składniki:
- 1 łyżka masła oraz łyżeczka oleju z Suszonych pomidorów OLE!
- Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami ze słoneczkiem OLE! (ilość wedle uznania)
- 2 garści ulubionych grzybów suszonych (wcześniej namaczamy je przez min. 3h)
– możemy użyć także grzyby świeże lub mrożone. Najlepiej borowiki lub podgrzybki. - 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- garść świeżej pietruszki
- 200ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- garść świeżego tymianku (opcjonalnie)
- 200g makaronu typu penne lub tagliatelle
Suszone grzyby namaczamy najlepiej przez noc (wody z namaczania nie wylewamy, przyda się na etapie podsmażania). Świeże grzyby dokładnie myjemy i osuszamy. Natomiast mrożone grzyby przelewamy ciepłą wodą, aby się rozmroziły. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Grzyby kroimy w plasterki lub paski (w przypadku suszonych). Na patelni rozgrzewamy masło wraz z olejem z suszonych pomidorów OLE! i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy, po czym dorzucamy pokrojoną cebulę.
Dodajemy grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy przez kilka minut (ok.5-6min).
W przypadku suszonych grzybów, podlewamy je kilka razy (małą ilością) wodą z namaczania. Dodajemy Suszone pomidory w paskach w oleju ziołami ze słoneczkiem OLE! oraz śmietanę i zagotowujemy aż sos będzie gęsty. Doprawiamy pieprzem i ziołami.