Pierogi z soczewicą i Suszonymi pomidorami w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!
Farsz:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 duża marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula lub 2 szalotki
- 1 pęczek pietruszki (natki)
- sól, pieprz
- ½ słoika Suszonych pomidorów w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!
Soczewicę płuczemy kilka razy. Zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie. W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy startą (na małych oczkach) marchewkę. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Smażymy, aż smaki się połączą. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!. Studzimy.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej np. typ 500
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 250ml bardzo ciepłej wody
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej sól. W osobnym naczyniu łączymy ciepłą (wręcz gorącą) wodę z olejem. Stopniowo wlewamy ją do mąki. Początkowo ciasto mieszamy
za pomocą szpatułki. Chwilę wyrabiamy rękoma i przekładamy na blat lekko posypany mąką i zagniatamy przez parę minut. Ciasto nie może się kleić, powinno być jednolite i elastyczne. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowując jedną, resztę trzymamy pod przykryciem. Rozwałkowujemy i za pomocą szklanki lub obręczy formujemy koła. Na środek każdego z nich układamy nadzienie, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie partami około 3-4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię